Joachim Vernersson från HeyWork

Intervju med Joachim Wernersson, grundaren av HeyWork

Idag testar jag något nytt här i bloggen på DistansJobb.nu.
Jag har intervjuat Joachim Wernersson, grundaren av tjänsten HeyWork. Läs om Joachim:s väg till att bli entreprenör, tröttna på att jobba hemifrån själv och resan med att genom hans tjänst försöka få fler att kunna arbeta med sina egna idéer.

Vem är du och vad har du för bakgrund?

– Jag heter Joachim Wernersson och jag är 27 år gammal. Min bakgrund är inom försäljning. Jag arbetade med försäljning på lite olika bolag i Stockholm innan jag fastnade för entreprenörskap. Jag har även studerat på IHM Business School i Stockholm och UCLA Extension i Los Angeles.

Varför blev du entreprenör?

– Det började med att en god vän till mig, en extremt smart kille, berättade att han hade läst böckerna ”The 100 dollar startup” och ”4 hour workweek”. Han förklara hur enkelt, billigt och tidseffektivt det var att både starta och driva företag med dagens teknik. Han pratade om att dropshippa produkter från Kina men också om skalbarheten i digitala produkter som e-böcker och liknande. När jag insåg hur allt hängde ihop och hur enkelt det faktiskt var att starta något så upplevde jag något slags eureka moment. Det låter kanske pretentiöst eller påhittat men där och då, i det samtalet faktiskt, så insåg jag att det här ska jag göra resten av mitt liv.

Men du körde inte heltid som entreprenör då utan fortsatte att jobba eller hur?

– Ja precis, jag försökte starta lite olika projekt på kvällstid. Men det var väl för ca 3 år sedan som jag kände att om det här ska gå så måste jag nog gå ”all in”. Så jag sade upp mig från jobbet, flyttade till Los Angeles och började studera entreprenörskap på en skola där. Jag tog studielån och gick på föreläsningar på kvällstid. På så sätt kunde jag studera kvällstid och bygga olika affärsidéer på dagtid. Jag såg det som som ett bra sätt att satsa ”all in” men ändå få in pengar till mat och hyra.

Vad var det som fick dig att vilja bli entreprenör?

– Jag blir ostimulerad väldigt snabbt. Jag har nog någon slags diagnos kanske som jag borde kolla upp, haha. Så fort saker blir mer repetitiva så blir jag uttråkad. Det verkar som att när jag greppar helheten och inser begränsningarna så tappar jag intresset. Därför passar det mig väldigt bra att bygga något på egen hand eftersom det finns inga begränsningar. Det blir heller inte repetitivt eftersom uppgifterna skiljer sig extremt mycket efter en vecka, en månad, ett år osv.

Vad var det som fick dig att starta just HeyWork?

När jag bodde i USA så satt jag hemma och jobbade på dagarna. Det gick bra i några veckor men efter ett tag började ensamheten bli rätt påfrestande. Jag provade att sitta på café någon dag men det var rätt värdelöst. Sen kollade jag vad det skulle kosta att hyra in sig på ett kontorshotell eller coworking space men det rörde sig om tusenlappar varje månad. Det kändes som en väldigt ”lyxig” kostnad när jag kämpade med att ens ha råd med mat varje månad. Samtidigt hade jag börjat intressera mig för sharing economy. Jag fascinerades över den modell som företag som Uber och Airbnb byggde på. Att sammankoppla människor som hade tillgång till något med andra som hade ett behov. Allt med hjälp av en digital marknadsplats. Så kombinationen av att jag själv upplevde behovet med att jag såg styrkan i peer-to-peer var nog det som gjorde att jag startade HeyWork.

Vilka tror du är passande användare av HeyWork?

– Vem som helst egentligen som vill ha en social och billig plats att arbeta på. Men det som vi sett mest av är väl; entreprenörer, frilansare och startups. Ofta de som inte har råd med ett eget kontor men som tröttnat på att sitta hemma eller på café. Sen är det en del frilansare och startups som kanske har råd men som känner att det är lite onödigt att lägga så många tusenlappar på just ett eget kontor. Man kanske hellre tar ut de pengarna i lön eller investerar de i verksamheten.

HeyWork

HeyWork är en marknadsplats online där människor kan hyra ut sitt hem som kontor dagtid när man är på jobbet

Vad har du för mål med HeyWork framöver?

– Vi vill göra HeyWork till en global plattform som underlättar och förbättrar vardagen för entreprenörer, innovatörer och frilansare över hela världen. Vi älskar tanken på att bygga något som ger drivna människor en mer stimulerande tillvaro men framförallt bättre förutsättningar att lyckas. Det finns så sjukt många smarta människor runt om i världen med grymma idéer. Tänk om vi kan göra det aningen lättare eller roligare för dessa människor att testa sina vingar. Jag känner adrenalinet i kroppen när jag tänker på effekterna som det kan ge.

Har du några tips till era användare hur man skapar en så attraktiv annons som möjligt?

– Absolut, det finns några saker man bör tänka på när man skapar sin annons:

Bra bilder: Bilderna är extremt viktiga. Där erbjuder vi faktiskt nu alla i Stockholms-området att vi kommer ut och fotograferar deras lägenheter. Då har vi med oss en fotograf som tar bilderna och sen redigerar vi dem och lägger upp dem.

Sätt ett rimligt pris: Vi har sett att vissa som lägger ut lägenheter inte riktigt förstår konceptet och därmed sätter ett alldeles för högt pris. Det är stor skillnad på HeyWork och t.ex. AirBnb. På Airbnb spelar det ingen roll om det är en person eller sex personer som bokar eftersom bostaden är uthyrd oavsett. HeyWork däremot handlar om att få hög beläggning. Ytterst få ”workers” hyr en hel lägenhet själva. Men är det fem stycken som hyr in sig så blir det en väldigt bra peng i slutet av månaden.

Skriv en bra beskrivning: Beskriv gärna vad det är för känsla överlag, om lägenheten är ljus osv. Nämn gärna något om läget, närhet till kanske lunchrestauranger, tunnelbana m.m. Försök få med all information egentligen som kan vara relevant.

Dela annonsen själv: Man gör sig själv nog en tjänst om man även delar annonsen i sina egna kanaler. Man vet aldrig om det är någon på Facebook eller LinkedIn som behöver kontor eller som funderar på att starta ett företag.

Har du några tips för att få folk att jobba roligare eller smartare generellt?

– Ett tips som jag skulle dela med mig av som kanske inte är roligare, men som är mer produktivt är att skriva dagbok varje morgon och varje kväll. Det gör jag. På morgonen skriver jag de tre viktigaste sakerna jag vill få gjort under dagen. Sen på kvällen skriver jag de tre viktigaste sakerna jag fick gjorda. När de inte stämmer överens får man en chans att reflektera över ”varför gjorde jag inte de saker som jag ansåg var viktigast?”. Sen vill jag tipsa om meditation också, det är något fler borde prova.

Då har jag slut på frågor, något mer du vill tillägga?

– Ja, jag skulle vilja tipsa alla människor att lägga tid på vidareutveckling. Titta på YouTube-klipp, läs bloggar m.m för att lära av de bästa i världen inom vad det nu är man håller på med. Jag tror att det är viktigt att förstå att utbildning inte är något man gör i början av livet för att sen jobba. Allting förändras så det gäller att hänga med. Sen kan man se det som en konkurrensfördel också. Låt säga att man lägger en timme om dagen på vidareutveckling. Om 10 år så tror jag att man står sig betydligt bättre rustad än någon som inte gjort det.

Bra tips! Det var allt jag hade, tackar.

Intervju, Jobba smartare

2 thoughts on “Intervju med Joachim Wernersson, grundaren av HeyWork

  1. Pingback: 5 tjänster för att hitta platser att jobba från på distans - DistansJobb.nu

  2. Sandra on Svara

    Intressant intervju med många bra tips! Är själv frilansare och upplever att det är svårt att finna mig till ro. Jobba hemifrån håller ej i längden, cafémiljöer är för stökiga och att hyra kontorshotell är ofta dyrt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.