ANNONS

DistansJobb.nu startades då jobb på distans eller jobb hemifrån är en växande trend bland jobbsökande. Särskilt bland IT-företag och startups så börjar det bli allt mer och mer vanligt att du kan söka en tjänst hos dem även om du bor på andra sidan jorden eller inte har en fast bostad.

Men även om det inte är ett jobb som är helt digitalt som utvecklare eller digital designer så sköts idag många jobb med en dator och då kan du i teorin sköta stora delar av det jobbet på distans så länge du har tillgång till en dator med Internetuppkoppling.

Fördelar med distansjobb

För anställda:

  • Jobbar du hemifrån så sparar du flera timmar i veckan som du annars hade lagt på att ta dig till och från ditt arbete. Genom att arbeta hemifrån får du mer tid och energi över till annat vilket också kan leda till att du är gladare och mer utvilad och produktiv när det är dags att jobba igen.
  • Genom att jobba hemma mestadels av tiden så sparar du pengar på bensin och åkkort för lokaltrafiken.
  • Med ett distansjobbb måste du inte sitta hemma i ditt hem i Sverige, utan så länge du har en bra internetuppkoppling och arbetsmiljö så kan du arbeta från lite varstans i världen.
  • Väljer fler att jobba hemma så är det bättre för miljön då det blir färre bilar på gatorna och det krävs inte lika många fordon och avgångar i lokaltrafiken för att transportera alla.
  • Få ett jobb i en storstad fast du bor i en småstad. Det kanske finns få matchande jobb att söka i din ort eller så bor du långt ifrån dem. Söker du ett jobb på distans så kan du lika gärna göra det åt ett företag i Stockholm fast du bor i Kiruna och vice versa, eller varför inte hos ett företag med bas i ett land på andra sidan jorden?
  • Är du sjuk, rörelseförhindrad eller har något annat förhinder som gör att det är svårt för dig att röra på dig fram och tillbaka till en arbetsplats så är ett jobb du kan sköta hemifrån mycket bra. Distansjobb gör att arbetsplatser öppnas upp får personer som annars kanske inte skulle haft möjlighet att ta sig till dem.

Fördelar för arbetsgivare:

  • Arbetsgivare som använder mestadels anställda på distans behöver knappt kontor, inventarier, kontorsmaterial och annat kostsamt som många kontor ofta har. Det kan räcka med en eller flera kontorsplatser i ett kontorshotell med tillgång till mötesrum som hyrs vid behov om fysiska möten ändå behövs med t.ex. kunder. pengarna som sparas här kan läggas på att expandera företaget på andra sätt som till exempel produktutveckling och utbildningar för de anställda.
  • Anställda som jobbar på valfri plats kan själva styra enklare över deras egna arbetsmiljö; hur hög ljudvolym, temperatur, inredning och sådant som vad det finns för typ av frukt och kaffe. Detta gör dem mer produktiva.

Vanliga invändningar mot distansarbete:

”De anställda kommer sitta och göra helt andra grejer än att jobba, produktiviteten kommer sjunka”

Idag är det enklare än någonsin för arbetsgivare att mäta och följa upp så anställda levererar enligt förväntan. det finns bra verktyg för tidtagning och projektledning så cheferna kan ha kontinuerlig uppföljning om att arbetet blir utfört. För många får arbete på distans snarare motsatt effekt: de har mer tid och energi, blir inte avbrutna av kollegor eller störda av andras samtal vilket leder till högre produktivitet.