7 tips för att spara pengar när du bokar din resa
Om du gillar att resa mycket när du jobbar på distans eller gillar att semestra ofta, då kan kostnaderna snabbt torna upp sig. Här är några tips jag använder mig av för att få rabatter, pengar tillbaka eller poäng när jag bokar resor och boende.
OBS! Tips och erbjudanden som nämns nedan kan förändras med tiden, så dubbelkolla innan så att erbjudandet fortfarande gäller innan du beställer.
1. Använd en cashback-tjänst
Cashback-tjänster ger dig pengar eller poäng tillbaka om du klickar ut till en leverantör genom en länk på cashback-tjänstens hemsida. Du registrerar ett konto och kan sedan söka upp mängder olika företag och klicka dig vidare till dem för att ta del av procent eller en fast summa tillbaka på din beställning. Pengarna eller poängen tillbaka registreras lite senare i ditt konto och beroende på vilken tjänst du använder kan du sedan få pengarna utbetalda till ditt bankkonto.
Om du har någon form av AdBlocker i din webbläsare, kan det vara bra att avaktivera den innan du klickar dig in via cashback-tjänsten.
Norwegian reward:
Som medlem hos Norwegian reward kan du beställa flyg genom Norwegian, hotell, flygtransfer och hyrbil och få CashPoints tillbaka. CashPoints är Norwegian:s egna poäng och kan användas för att ge rabatt när du beställer flyg och/eller hotell genom Norwegian airlines. Så om du som jag gillar att flyga med Norwegian och vet att du kommer göra det flera gånger så är det här ett måste.
Några partners till Norwegian reward:
- Avis (hyrbil): 10 % CashPoints på biluthyrningsvärdet
- Cartrawler (hyrbil): 3 % CashPoints på hyrbil i Frankrike, Italien och USA, 5 % CashPoints i alla andra länder
- Hotels.com (hotell): 5% cashpoints
- Arlanda Express (snabbtåg till Arlanda: 4% cashpoints
- Norwegian (flyg): 2 % CashPoints på LowFare-biljetter, 10 % CashPoints på Flex-biljetter
- Flygbussarna (transferbuss till Skavsta, Bromma och Arlanda flygplats): 8 % CashPoints på din transfer
- Swedavia Parking (parkering): 7 % CashPoints när du förbokar parkering på Arlanda, Landvetter, Umeå, Luleå eller Malmö flygplats.
Med Norwegian reward kan du även få rabatt i över 100 nätbutiker med deras ”Reward Shop”.
Bonusway:
Bonusway har massor med olika nätbutiker som du kan få pengar tillbaka från. Förutom partners inom resor, hotell och hyrbil så hittar du många populära klädbutiker som ger dig procent eller en fast summa i cashback.
Några partners till Bonusway:
- Hotels.com (hotell): 5% cashback
- Booking.com (hotell): 4% cashback
- Expedia (flyg och hotell): 5,40% cashback
- Nordic choice hotels (hotell): 4,50% cashback
- Supersaver (flygresor): 58,50 kr cashback
- Flixbus (bussresor): 2,70% cashback
- Radisson Blu (hotell): 3,60% cashback
- MrJet.se (flyg och hotell): 4,50% cashback
- Travellink (flyg, hotell och hyrbilar): 141 kr cashback
- Flygstolen (flyg, hotell och hyrbilar): 2,25% cashback
- Sembo (hotell, flyg, färjor): 126 kr cashback
- Rentalcars (hyrbil): 3,60% cashback
- Avis (hyrbil): 3,60% cashback
- Qatar airways (flyg): 0,90% cashback
- Emirates (flyg): 1,13% cashback
- GoEuro (tåg): 0,90% cashback
- Airbnb: 38,9 € cashback om du listar din bostad
Plusikassan:
Plusikassan är en gammal tjänst som jag använt länge när jag handlar online. Likt Bonusway så får du procent eller en fast summa kronor för din beställning när du klickar ut till en partner.
Exempel på partners hos Plusikassan:
- Apollo (paketresor, hotell och charter-flyg): 1% cashback
- Brittish airways (flyg): 2% cashback
- Choice Hotels (hotell): 3% cashback
- Expedia (flyg och hotell): 40 SEK cashback
- Flygvaruhuset (flyg): 40 SEK cashback
- Holiday autos (hyrbil): 90 SEK cashback
- Hotels.com (hotell): 4,5% cashback
- MrJet.se (flyg och hotell): 3,50% cashback
- Seat24 (flyg): 75 SEK cashback
- Sembo (hotell, flyg, färjor): 40 kr cashback
- Stena line (färjor, paketresor): 2% cashback
- Supersaver (flygresor): 60 kr cashback
- Turkish airlines (flyg): 1,5% cashback
- Ving (paketresor, hotell och charter-flyg): 60 SEK cashback
2. Använd ett kort med cashback eller poäng
I Sverige har vi till skillnad från t.ex. USA, lite tunt utbud när det kommer till bra kreditkort med cashback eller poäng på dina köp. Men det finns några stycken jag testat för att få extra poäng eller pengar tillbaka när jag reser eller handlar annat. Använder du ett sådant kort till allt du handlar så kan du ganska snart ha fått ihop tillräckligt med bonus för t.ex. en flygbiljett.
Men du måste inte skaffa ett betalkort för att samla poäng, många flygbolag har egna bonuskort där du kan mata in ditt medlemsnummer vid bokningar för att få ett visst antal poäng tillbaka. Dessa poäng kan användas för att köpa nya flygbiljetter eller att shoppa i deras egen nätbutik med prylar.
Bank Norwegian card
Norwegian, mest kända för deras flygbolag har även en bank! Skaffar du ett kreditkort från dem så får du inte bara ett käckt rött kreditkort du kan blippa betalningar med i affären, utan du får även 0,5% CashPoints på dina köp. Dessa poäng kan likt tidigare nämnda Norwegian reward, användas till att få rabatt när du flyger med Norwegian.
Använder du kortet vid bokning hos Norwegian, kan du även få bonus med upp till 10 % CashPoints-intjäning på deras lite lyxigare biljetter av typen Flex. Norwegian-kortet är även bra att använda för resan då det ingår reseförsäkring och avbeställningsskydd när du bokar resor med det.
Du får i skrivande stund 200 CashPoints till ditt konto första gången du använder kortet.
Läs mer om Bank Norwegian card
Everydaycard
Med kreditkortet Everydaycard från Nordea får du 0,5% cashback på alla köp du gör till vardags och 1% på drivmedel och i livsmedelsbutiker. Det är ett bra kreditkort för t.ex. en familj som storhandlar mat, reser och åker bil. Har du kortet får du utöver cashback även erbjudanden och rabatter hos företag som Birka cruises, Apollo, Herz, Best western, Preem och BRA.
Betalar du t.ex. mer än 75 % av din resa med ditt Everydaycard ingår en kompletterande reseförsäkring samt avbeställningsskydd. Årsavgiften för kortet är 195 kr men första året bjuder de på.
SAS Eurobonus
Eurobonus är SAS bonusprogram där du som medlem får ett eget kort. Som medlem kan du använda kortets medlemsnummer i bokningen av flyg, hotell, hyrbil och saker inte ens relaterat till resor – för att samla poäng.
Förutom SAS kan du samla poäng hos andra flygbolag som Thai Airways, Swiss, TAP Air Portugal, Lufthansa och en mängd andra flygbolag som är kopplade till Star Alliance som har gemensamma bonusprogram.
Dina poäng kan du sedan använda hos många av samma partners för att boka flyg, hotell och hyrbil. Förutom det kan du också shoppa prylar i deras Eurobonus Shop.
3. Bjud in vänner till Airbnb och få bonus båda två
Airbnb låter privatpersoner hyra eller ut lägenheter av varandra. Om din kompis inte redan har ett konto hos Airbnb så kan
”Bjud in en vän att gå med i Airbnb, så får han eller hon 360 kr SEK till sin första resa. När resan slutförts får du själv 190 kr SEK i resekredit.”
360 kr kan i vissa fall räcka till en natt i en lägenhet!
När du ändå är bortrest kan du ju också överväga att hyra ut bostaden hemma genom Airbnb för att på så sätt finansiera resan.
4. Bjud in vänner till en taxiapp och få rabatt båda två
Uber
Bjud in en vän som inte redan använder Uber-appen och få 50 kr i rabatt på nästa resa båda två.
Bolt (tidigare Taxify):
Använd min kod BBFA6 och få en gratis resa med Bolt för upp till 200 SEK. När du har registrerat dig i appen kan du göra som jag och bjuda in en vän och ni får båda upp till 200 SEK att åka för.
MyTaxi
Använd rabattkoden thomas.dah1 för att få 5€ rabatt på din första resa i appen. När du har registrerat dig kan du sedan bjuda in vänner för att båda få rabatter.
5. Samla bonusnätter med Hotels.com Rewards
Hotels.com är en populär tjänst för att boka hotell världen över. Som medlem hos dem kan du förutom exklusiva erbjudanden och rabatter, även samla bonusnätter när du bokar boenden. De boenden som har stöd för dessa bonusar är markerade med en ikon föreställande en måne. När du bokat sammanlagt 10st nätter för dina resor och fått 10st månar, så kan du lösa in det hos ett boende som har stöd för inlösen av bonusnätter för en gratis natt i din nästa bokning.
Det här är perfekt om du reser ofta och vill spara på ditt boende eller varför inte använda bonusnatten för att lyxa till det och ta in på hotell någon natt hemma i staden där du bor?
6. Använd rabattkoder
Rabattkoder är ett vanligt sätt att få fram erbjudanden och rabatter för just den tjänsten du använder för bokning. Antingen kan du få dessa genom att vara medlem hos tjänsten i fråga och deras nyhetsbrev om de skickar ut koder där ibland, eller så kan du själv aktivt söka upp rabattkoder med en söktjänst som Google. Dessa rabattkoder kan sedan användas i varukorgen eller kassan när du slutför ditt köp hos resetjänstens nätbutik.
Jag brukar helt enkelt söka efter t.ex. ”apollo rabattkod” eller ”hotels.com coupon”. Får jag inte upp vettiga resultat så filtrerar jag dem genom att i Google trycka på ”Verktyg” och ändra ”När som helst” till ”Senaste månaden”. Detta filtrerar fram nyare publicerat innehåll till toppen och ökar chansen att rabattkoderna som finns med där fortfarande gäller.
Observera att många tjänster som samlar ihop rabattkoder använder egna länkar för provision som öppnas upp när du klickar på en knapp för att få fram rabattkoden. Detta betyder att om du försöker använda i tipsen från punkt 1 här så kan du behöva klicka på din egen länk igen efter att ha hämtat rabattkoden från rabattsidan för att kunna få provision på ditt köp också.
7. Kombinera flera stycken tips!
Senast när jag bokade ett hotell till Warszawa så lyckades jag med en bra kombination. Jag klickade mig in via cashback-tjänsten Bonusway (5% cashback), använde en rabattkod och betalade med ett kreditkort som gav mig 0,5% cashback. Det sparade mig flera hundra kronor.
Min kombination blev alltså:
Bonusway cashback + rabattkod + kreditkort cashback
Bokar du en längre resa för dig själv och några kompisar eller familjen kan du spara mycket på liknande sätt och få poäng, pengar och hotellnätter till din nästa resa!
Vilka är dina tips för att spara pengar på din resa och boende?